Information om Lerjans Förskola

 

Historia

Lerjans förskola startades som ett föräldrakooperativ  år 1991 av en grupp entusiastiska föräldrar från Galtabäck med omnejd. Föreningen beslöt sig för att driva ett föräldrakooperativt daghem för barn i åldrarna 1 – 12 år. Förskolan drivs nu som ett personalkooperativ.

 

Från och med sommaren 2007 bedriver vi förskoleverksamhet för barn i åldrarna 1 – 6 år uppdelad i två grupper: 1-3 åringar och 4-6 åringar.

 

I köket arbetar kocken Stefan som lagar mat från grunden med bra råvaror. Frukt och grönt kommer från Olsegården och två dagar i veckan handlas färsk fisk på Lägets Fisk.

 

Verksamhetens mål

 

”Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande”
(Lpfö 98 rev 2010)
 
Lerjans pedagogiska verksamhet bygger på kommunikation och samspel mellan pedagoger, barn och föräldrar där barnen ska känna sig trygga.
 
Vi vill stimulera barnen så att de utvecklar en god självkänsla och en social kompetens. Vi är lyhörda för barnens tankar, funderingar och idéer och tar till vara på deras intresse vid planering av verksamheten.
 
Barnens inflytande ska genomsyra verksamheten. Vi vill även att varje barn ska lära sig att vistas i grupp och ta ansvar för varandra och sig själva samt att varje barn utvecklar sin identitet och känner sig trygg i den.
 
Barnen ska stimuleras att utvecklas vidare utifrån barnens ålder och utvecklingsnivå. Detta innehåller social-, känslo-, tanke-, motorik-, tal- och språkutveckling.
 
Matematiken är ständigt närvarande under dagen. Vi kallar det vardagsmatematik där vi arbetar med
bl. a begrepp, antal, ordning, färg & form och klockan vid förskolans rutinsituationer t. ex vid maten, i tamburen och på skötbordet.
 
Vårt naturnära läge och utegård använder vi oss av mycket i vår pedagogiska verksamhet. Vi gör ofta utflykter till skogen där vi lär oss om växter, djur och deras samarbete samt vad som händer i naturen under våra årstider. 

 

Övrigt

 

Öppettider

Är beroende av barnens tillsynsbehov. Ramtiden är 06.30 - 17.30.

Ordinarie verksamhet är stängd tre veckor på sommaren.

Ordinarie verksamhet är stängd för planeringsdag två dagar/termin.

 

Hämtning och lämning

Vårdnadshavare skall ta viss hänsyn till verksamhetens tider, tex. måltider, planering, samling, utflykter, vila etc. Om någon annan ska hämta barnet skall detta meddelas i förväg.

Ändrade tider skall meddelas så snart som möjligt. Större förändringar meddelas senast en månad i förväg. Sjukt barn lämnas ej. Barnet skall vara feberfritt, utan smittorisk och det skall orka med gruppsamvaro både inom- och utomhus.

 

Barnomsorgsavgifter

Är inkomstrelaterad och följer Varbergs Kommuns regler, dras via autogiro månadsvis i förskott, senast den sista i varje månad. Ändrad inkomst meddelas till föreningen. Närvarotid definieras på samma sätt som inom kommunens barnomsorg. Juli månad är avgiftsfri.

 

Allmän förskola

F. o. m hösten det året barnet fyller 3 år har barnet allmän förskola (d. v. s 15 tim/veckan gratis).

Barn som har allmän förskola där en vårdnadshavare är föräldraledig eller arbetssökande följer skolans terminer. D. v. s att barnen är lediga alla stora lov: Höst-, jul-, sport-, påsk- och sommarlov. Vill ni att barnen ska vara här på förskolan under loven får ni betala 50 kr/dag och barn. Detta blir 525 timmar/år och 15 tim/veckan.

 

Kösystem

Enligt stadgarna 6:e paragraf har syskon förtur.

I övrigt bestäms turordningen i kön efter anmälningsdatum.

 

Föräldraaktiv inskolning

Tre dagars inskolning kl. 9 – 13. Vårdnadshavaren är med och ansvarar för sitt barn under inskolningen.

Dag fyra och fem lämnas barnet själv kl. 9 – 12.

Vecka två av inskolning lämnas barnet själv kl. 9 – 14.

En vårdnadshavare skall finnas tillgänglig under de två inskolningsveckorna.

 

 

 

 

   

   Välkommen till

Lerjans Förskola